Ateliere de educație muzeală

Ateliere literare la MNLR

Atelierele desfășurate la Muzeul Național al Literaturii Române reprezintă o alternativă de educație non-formală, creativă, pentru elevi, o modalitate de învăţare într-un cadru stimulant, interactiv.

Atelierele oferă informaţie cultural-artistică şi deschid gustul pentru lectură. Considerăm că implicarea copiilor într-o dezbatere interactivă dă șansa descoperirii scriitorilor români, prin intermediul observării obiectelor memoriale, jocului, fotografiilor sau documentelor.

Tematica atelierelor literare are o strânsă legătură cu scriitorii români, cu manuscrisele și obiectele aflate în patrimoniul muzeului.

Atelierele se desfășoară în grupe formate din maximum 25 elevi, la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8.

Durata unui atelier este de 60 de minute și include o vizită ghidată.

Coordonator: Oana Oros, Telefon: 0742 53 33 33

Pentru alte informații vă rugăm să consultați și site-ul muzeului: https://mnlr.ro/contact/

MNLR office in Nicolae Crețulescu street no. 8, sector 1, Bucharest

Expoziția de bază – Tururi individuale și ghidate, cu programare prealabilă: MARȚI – DUMINICĂ: 10.00 – 17.45 / LUNI: închis – Tel. Sediul central: +4 031 426 00 24

Bilete: a) Biletele de intrare în muzeu – Sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8

Prețul unui bilet este de: 8 lei/zi/vizitator – elev.

Ateliere literare: Anul școlar 2023 – 2024

Istoria scrisului în imagini și alfabete

Copiii vor descoperi diferite etape care marchează istoria scrisului: primele alfabete și tipuri de scriere. Vor observa culorile din picturile rupestre și vor descoperi secretele cuneiformelor și ale hieroglifelor.

La atelier, vor afla despre arta ornamentală a cărților vechi, despre instrumentele de scris și despre culorile folosite la decorarea manuscriselor, admirând cele mai vechi exemplare. Prin desen, vor cunoaște diferite elemente decorative, precum litere ornate, frontispicii, sau viniete.

Jucăria de vorbe. Atelier de scriere creativă

La Muzeul Național al Literaturii Române aflați ce înseamnă a scrie un text, informații despre tipuri de texte, despre cum au scris marii scriitori și puteți cerceta manuscrise sau jurnale ale acestora.

De asemenea, veți descoperi soluții pentru teama de pagina albă și cum să surprindeți cititorii. Printr-o serie de exerciții, transformați scrisul, din obligație, într-o îndeletnicire plăcută.

Lada cu manuscrise – Mihai Eminescu

Veți descoperi personalitatea lui Mihai Eminescu și veți urmări etape ale vieţii sale (copilăria, peregrinările tinereţii, anii de maturitate, legăturile cu Junimea, viaţa sentimentală) prin intermediul imaginilor şi al manuscriselor. Îi veți cunoaşte familia din fotografii de arhivă.

Veți putea reconstitui portretul poetului din mărturiile contemporanilor săi, privind sub lupă, precum Perpessicius, însemnările de pe manuscrise și detaliile din scrisori.

Valori antice. Valori morale și culturale. Atelier de dezvoltare personală.

Aflați, la atelier, ce reprezintă patrimoniul cultural, care sunt valorile naționale sau valorile europene. Veți înțelege rolul lecturii în cunoașterea acestora.

Prin diferite exerciții, veți învăța cum să identificăm valorile și mai ales dacă trăim în acord cu acestea.

Povești din vechiul București – povestea unei străzi și a unei case: Calea Victoriei și Casa Mavrocordat

Veți călători în timp, prin intermediul imaginilor, și veți afla cum s-a transformat Podul Mogoșoaiei în Calea Victoriei de astăzi, numărându-se printre cele mai interesante artere din București, străbătută fiind și de scriitorii români. Veți cunoaște povestea familiei Mavrocordat și a casei în care se află expoziția de bază a Muzeului Național al Literaturii Române.

Anton Pann și Povestea vorbii – Atelier de lectură: Povești cu fes din cutia de sidef

La atelier, se vor citi povești din cutia de sidef și veți descoperi lumea lui Anton Pann, prin lectură reflexivă, descoperind proverbe și cuvinte vechi. Veți învăța să puneți întrebări și să vă puneți întrebări legate de ceea ce citiți.

Veți identifica și veți discuta despre valorile morale, transmise din cele mai vechi timpuri prin intermediul poveștilor și al fabulelor.

Haihui prin satul lui Ion Creangă

Aveți ocazia să-l descoperiți pe Ion Creangă prin intermediul imaginilor și al manuscriselor, în toate etapele vieţii sale, copil, adolescent, tânăr şi matur. Veți afla tradițiile transmise în satul său, din generație în generație, precum și aspecte inedite din viața sa.

Călătorii literare – Atelier de lectură

Veți călători prin intermediul imaginilor, alături de scriitorii români și veți afla ce i-a provocat să plece la drum, ce i-a uimit și cum a devenit călătoria o sursă de autocunoaștere pentru aceștia.

Veți citi fragmente din Cartea cu Apolodor, vă veți împrieteni cu pinguinul călător și veți afla diferite momente din aventurile sale, călătorind de la București spre Labrador.