24 September 2020 — Proiecții de film

Cineliteratura | Proiecția filmelor „Osânda“ și „Ultima noapte de dragoste”

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara, lansează proiectul „Cineliteratura”, prin care propune publicului o punte între film și literatură.

Timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR, din Strada Nicolae Crețulescu 8, au loc proiecții de filme care vor readuce în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate. Filmele selecționate sunt ecranizări remarcabile ale unor opere de referinţă.

Marți, 29 septembrie 2020, de la ora 19.00, criticul de film Marian Țuțui prezintă filmul „Osânda“, adaptare de Anuşavan Salamanian şi Sergiu Nicolaescu a romanului „Velerim şi Veler Doamne“ de Victor Ion Popa, în regia lui Sergiu Nicolaescu. „Osânda“ este povestea lui Manlache Preda, fost răsculat la 1907, care revine acasă după zece ani de ocnă şi doi de război. Învinuit pe nedrept de asasinarea boierului Leon Pârâianu, el fuge în munţi, alături de Ruxandra, dragostea vieţii sale. „«Osânda» păstrează acea caracteristică a filmelor lui Sergiu Nicolaescu: nervozitate, dinamism, înlănțuirea narațiunii pe pivoți solizi, cu niște salturi dezinvolte între aceștia”, scria Mircea Alexandrescu în 1976. În distribuție: Amza Pellea, Ioana Pavelescu, Gheorghe Dinică, Emmerich Schäffer, Aimée Iacobescu, Alexandru Dobrescu, Sergiu Nicolaescu, Ernest Maftei, Mihai Mereuţă, Corneliu Gîrbea, Vasile Niţulescu şi Constantin Rauţchi.

Miercuri, 30 septembrie 2020, de la ora 19.00, criticul Bujor Rîpeanu prezintă filmul „Ultima noapte de dragoste”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, realizat în 1980 în două părți – prima intitulată „Ultima noapte de dragoste” şi a doua intitulată „Întâia noapte de război”. Nefiind o ecranizare fidelă a romanului, publicat în 1930 de Camil Petrescu, ci doar inspirat de opera literară de la care a împrumutat dialoguri și scene, filmul s-a concentrat pe analiza sentimentelor în contextul conflictului armat, respectiv Primul Război Mondial. Filmul a fost distins de ACIN cu Premiul pentru costume. „Ultima noapte de dragoste” a fost realizat în coproducție de Casa de Filme 3 și Cine TV Berlin în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București. Filmările s-au desfăşurat la București, Bran, Făgăraș, Câmpulung Muscel, Constanța și Buftea. În distribuție: Vladimir Găitan, Joanna Pacula, Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Colea Răutu, Ernest Maftei, George Mihăiță, Corneliu Gîrbea, Enikõ Szilágyi.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.

„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.