Glisează meniul stânga/dreapta
20 March 2020 — Recomandări
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, locul fermecat în care mii de copii își petreceau zilele acestea de primăvară an de an, este închisă și ea publicului. Cum unul dintre proiectele de cercetare la care vom lucra curând se va finaliza cu tururi ghidate virtuale care vor porni din locurile vizitate de Arghezi în literatura sa și se vor încheia întotdeauna la Mărțișor, astăzi recitim o carte dragă nouă, „Cu bastonul prin București”:
„Şchiopătând prin Bucureştii creionaţi pe ciornă, a trebuit să lepăd bastonul şi să iau, dintre umbrele, condeiul.
Cişmigiul: alei de trandafiri, un lac, sălcii plângătoare, popasul sentimental şi duios al funcţionarilor din ministere, autorităţilor, şcolilor şi redacţiilor din cartier. Profesorii care au tras la fit („a trage la fit” = „a chiuli” – n.n.) şi visează cu Horaţiu pe o bancă, înfundă pălăria pe ochi când trec elevii lor care trag şi ei la fit. Natura e o camaraderie. Bărci pe lac şi lebezi, porumbei în copaci. Parcul copiilor dimineaţa, şi parc de cărucioare şi păpuşi. Mama cu un ochi la igliţă („croșetă” – n.n.) şi cu altul la prunc, se gândeşte la dragostea din care s-a ivit rumen şi zulufat.
Arhitectură originală: aleea mare din mijloc, convertită în câmpie dreptunghiulară a tuturor florilor, e un drum monumental pentru convoaiele de fluturi şi albine.”
Tudor Arghezi, „Cu bastonul prin Bucureşti”, Editura pentru Literatură, 1961