Glisează meniul stânga/dreapta
16 May 2022 — Evenimente
Anul acesta, cu ocazia Nopții Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române a gândit și oferit o paletă largă de evenimente publicului vizitator invitând scriitori, poeți, actori, artiști, muzicieni, compozitori, medici și animatori culturali. Sâmbătă, 14 mai 2022, a fost o noapte cu experiențe senzoriale și literare într-un muzeu al cuvântului rostit, scris și imaginat.
De la ora 12.00 până la ora 22.00, muzeografii celor cinci case memoriale ale MNLR – Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann” – au oferit vizitatorilor tururi ghidate dedicate, dar și cu activități adresate copiilor. În jur de 1.450 de persoane au trecut pragul Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”, peste 700 de vizitatori au ajuns la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, 700 de persoane la Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, peste 650 au vizitat Casa Memorială „Anton Pann” și la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” au ajuns 650 de vizitatori.
Invitația unei călătorii inițiatice în noul spațiu expozițional, deschis recent la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, dedicat Margaretei Sterian, artist plastic, scriitoare, traducătoare și scenografă a fost onorată de peste 200 de vizitatori. Atelier de artist – Margareta Sterian se remarcă prin faptul că reprezintă un spațiu intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile – ce redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică.
Vizitatorii MNLR au avut, de asemenea, posibilitatea de a explora în mod gratuit expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, într-un mod inedit și interactiv, în cadrul unui tur pregătit de muzeografi, începând cu ora 18.30, iar de la ora 21.00 au fost întâmpinați de actorii Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dan Codreanu.
În cadrul Expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), prietenii de la Rasfoiala.com au oferit publicul vizitator spații de intimitate cu lectura și cartea, la fiecare nivel al clădirii. În grădina muzeului, majoritatea celor care au trecut pragul muzeului s-au oprit la cabina foto decorată cu cărți, unde elfii de serviciu au realizat pentru ei cele mai livrești fotografii. Spațiul de tihnă & lectură Răsfoiala, de la etajul întâi, a răsfățat publicul vizitator cu noi apariții editoriale și povești captivante. La mansardă, iubitorii de carte au descoperit cadouri-surpriză și un loc de întâlnire cu un autor necunoscut – Blind Date with a Book. Alegi tu cartea sau te alege ea pe tine?
După exaltarea care ne-a cuprins în timpul organizării evenimentelor proiectate pentru „Noaptea Muzeelor”, putem spune că micii vizitatori care ne-au trecut pragul au experimentat starea de bine în formula ei firească, desenată în culorile care inundă tărâmul copilăriei. Spectacolul de ventrilocie al Crinei Zvobodă a deschis apetitul pentru dialog și amuzament, provocând, prin repertoriul bogat de replici savuroase, o curiozitate fără margini pentru poveștile cu tâlc și pentru căutările de comori, ascunse prin cotloanele adormite ale demisolului. După activitățile inițiale care i-au ostenit pe detectivii noștri, am simțit că ar fi binevenită o degustare de ceai și de preparate dulci, care să-i pregătească pentru momentele de dans pe care le-am gândit sub forma un flashmoburi – adevărate explozii de energie și muzicalitate. Entuziasmul tuturor a fost menținut prin invitația de a participa la un joc interactiv, bazat pe concepte precum intercunoașterea și creativitatea, care au stimulat copiii în ceea ce privește alcătuirea unei narațiuni fantastice, încărcate cu răsturnări de situație și cu personaje atipice. În speranța că activitățile noastre au fost pe placul micilor exploratori, vă așteptăm să ne fiți alături și la ediția următoare!
În același timp, Grădina MNLR răsuna de aplauzele celor care îi ascultau pe Tic Petroșel și Valery Main. Concertul lor, Odesa, susținut în limba română și în limba ucraineană a reprezentat un omagiu adus orașului natal de către Valery Main.
De la 19.30 au urcat în balconul sediului expozițional al MNLR, devenit ad-hoc un spațiu destinat lecturilor și performance-urilor, pe rând Cătălina Matei, Cosmin Perța, Miruna Vlada, Bogdan O. Popescu și Florin Dumitrescu. „Lecturi la înălțime” a reprezentat un moment important al Nopții Muzeelor, aplaudat de publicul vizitator.
Recitalurile pot fi urmărite aici:
Imediat după intervenția poeților, de la ora 20.30, Grădina MNLR a fost luată cu asalt de public pentru concertul celor de la Sarmalele Reci, respectiv Zoltán András (voce, kybds.), Emil Viciu (ch.), feat. Flaviu Crișan. Cei prezenți și-au reamintit de concertele din Grădina MNLR de dinainte de pandemie, manifestându-și dorința ca anul acesta să fie reluate. Cei de la Sarmalele Reci au declarat că atmosfera a fost într-atât de caldă și îmbietoare încât se vor întoarce oricând vor fi invitați.
Concertul trupei Sarmalele Reci poate fi urmărit aici:
Imediat după concert, scaunele au fost așezate în Grădina Muzeului pentru proiecția filmului Acasă, My Home, prezentat de Kinedok, în regia lui Radu Ciorniciuc. Producători: Radu Ciorniciuc, Alina David, Erkko Lyytinen, Monica Lãzurean-Gorgan, Hanka Kastelicová, Anghel Damian, Elvira Lupsa. Montaj, sunet: Andrei Gorgan, Alex Campan. Imagine: Radu Ciorniciuc, Mircea Topoleanu. Muzica: Gaute, Codrin Lazăr, Yari. Concepția grafică, efecte vizuale și generice: Jarno Elonen, Alex Gâlmeanu.
În tot acest timp, în Sala Perpessicius, Mihai Ignat, Ilie Iordan, Cinty Ionescu, Horațiu Mihaiu, Maria Nicola, Iulia Georgeta Popescu au prezentat cu pauze câteva performance-uri cu NO RA – Femininul norilor | Instalație performativă inspirată de romanul Hipodrom al Norei Iuga. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și nu reprezintă în mod necesar poziţia acestuia. Aplauzele publicului au recompensat efortul echipei.
„Invitatul de la miezul nopții”, Florin Piersic Jr., a apărut în Grădina MNLR cinstit, cald, direct, fără fițe și a răspuns întrebărilor celor din public. A vorbit despre teatru, despre ce înseamnă să fii actor, despre filmele în care a jucat, despre cărțile pe care le-a scris, despre traducerile pe care le-a făcut, despre spectacolele la care lucrează, despre postările de pe Instagram. Aplauzele au răsunat târziu în noapte, răsplătind sinceritatea acestuia.
Întâlnirea cu publicul poate fi urmărită aici:
Publicul larg care a ajuns la primul etaj al expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, a avut șansa să descopere un Padlet mobil („Speed date”) cu sertărașe/buzunare ce conțineau poeme, având libertatea de a-și alege unul dintre ele pentru a-l lipi într-un loc public (poemele au fost printate pe foi adezive și au purtat sigla MNLR). Painting with light a fost o altă atracție a serii în cadrul expoziției de bază a MNLR, prietenii și familia pictând cu lumină. Tot la etajul I a fost amenajat un spațiu pentru tihnă & lectură Răsfoiala – cititorii s-au bucurat de o pauză de relaxare în timp ce au răsfoit cele mai noi apariții editoriale, inclusiv titlurile disponibile la MNLR. Locul de răsfoit a fost amenajat cu sprijinul Woodengift și Mobila Dalin. Cabina foto & zona de selfie de cititor a motivat vizitatorii să creeze o coadă imensă pentru cele mai livrești fotografii în fața unei fabuloase instalații din cărți.
La ediția de anul acesta a Nopții Muzeelor toți cei care au dorit s-au înscris la o tombolă, iar la miezul nopții au fost extrase numele celor cinci câștigători de către invitatul de la miezul nopții, respectiv Florin Piersic Jr. Premiile au constat în cești de cafea cu chipul pictat al Reginei Maria, veioze din lemn lucrate manual, cărți, ceai, cafea, produse de îngrijire și înfrumusețare și suvenire. În total, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 a fost vizitată de peste 3300 de persoane.
Sponsori:
Răsfoiala, Proud to be Romanian, Litera, Jidvei, Nemira, Zaliari Olive Oil, Divine Sweets, Libris.ro, Solaris, Mobila Dalin, Woodengift.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, OPT motive.
Credit foto: Dan Vatamaniuc
Filmare și montaj: Alex Ursu