Glisează meniul stânga/dreapta
12 September 2024 — Festival
A treia zi a Festivalului Internațional de Poezie București a început de la ora 11.00 cu un dialog despre literatură și război cu Yaniv Iczkovits (Israel), Bruno Mazzoni (Italia) și Dinu Flămând (România).
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Alex Ursu
De la ora 13.00 la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc un Remember Traian T. Coșovei. Invitați: Dan Mircea Cipariu, Ștefania Coșovei, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Bogdan O. Popescu, Cecilia Ștefănescu, Adrian Suciu. Moderator: Ioan Cristescu. „Eu am trăit intens totul, și viața socială, și cea sentimentală. Chiar și momentele de răzgândire ale acestei vieți în versuri. Am avut viraje periculoase, am ars intens. M-am implicat în ce am făcut. Dar am constatat că viața merge mai departe și că nu merge în direcția pe care mi-aș fi dorit-o, nici cultural, nici social. Am o vagă bănuială că societatea se poate dispensa și de noi, poeții. Suntem ținuți ca niște bibelouri decorative. În plus, sunt un om cu un spirit autocritic foarte dezvoltat. Poezia, ca și iubirea, trebuie să triumfe”, recunoștea poetul Traian T. Coşovei, într-unul dintre numeroasele sale interviuri.
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Alex Ursu
De miercuri, 11 septembrie 2024 până vineri, 13 septembrie 2024, între orele 15.00 – 18.00, la ARCUB, Sala Atelier, Strada Lipscani 84 – 90, a avut loc un Workshop in poetry & performance: From Page to Stage with Andy Willoughby (Marea Britanie). Participanții și-au dezvoltat abilitățile de scris solo și recital, tehnica de performanță și metode de grup slam pentru echipe colaborative. Participarea la atelier a fost gratuită, iar accesul s-a făcut în baza confirmării primite în urma înscrierii. Atelierul a fost susținut în limba engleză.
De la ora 15.30, a avut loc la Biblioteca Metropolitană București, strada Tache Ionescu 4, o sesiune de lecturi publice. Au citit poeți din Filiala București Poezie a Uniunii Scriitorilor din România precum Costinel Petrache, Liviu Capșa, Gabriel Burlacu, Mihaela Stanciu, Carmen Secere, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Florentina Chifu, Mihaela Oancea, Victoria Milescu, Valentin Busuioc, Dumitru Ioan Dincă. Moderatori: Evelyne Croitoru, Horia Gârbea.
Credit foto, filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu
De la ora 16.00, în Sala Perpessicius a avut loc dezbaterea Cum se vede România de afară. Invitați: Carmen-Francesca Banciu, Bruno Mazzoni, Victor Ivanovici, Matei Vișniec. Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Alex Ursu
De la ora 17.00 – 18.30, în Sala Perpessicius, sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8, a avut loc conferința numit „The debate between tradition and modernity: its place in shaping a Romanian identity”, susținută de dr. Dennis Deletant. A prezentat Călin-Andrei Mihăilescu.
Credit foto, filmare și montaj: Alex Ursu
De la ora 18.00, în Salonul Carol, Biblioteca Centrală Universitară, Calea Victoriei 88, a avut loc un dialog pe marginea cărții „Simplu”, de Loreta Popa, între autoare și poetul spaniol Fulgencio Martinez, cel care a scris prefața. Invitați: Cătălina Beța și Adrian Naidin. „Poezia Loretei Popa este ca o scrisoare deschisă, fără destinatar. Sincere și curate, cuvintele (cum spune în poezia citată) «din soare cădeau direct în palma mea». Norocoși vor fi cei care vor citi acest nou volum de poezii al Loretei Popa, atât datorită acestei înălțări și purități, cât și frumuseții cu care își oferă versul. Mâna acestei poete este aidoma mâinii unei pianiste, înțeleaptă în ritm, uneori cu o notă surprinzătoare de jazz în cele mai bune versuri ale ei care transmit în manieră aproape frenetică un sentiment profund, alături de un gând asemănător pe care trebuie să-l culegem atent cu palmele noastre, cu ochii și cu mintea noastră. Pentru că această poezie conține înțelepciuni secrete, versuri care răsar dintr-odată ca o făclie în pădure. Poezia Loretei Popa caută în permanență să transceandă către un «tu»: valoarea solidarității este una dintre trăsăturile sale cele mai înalte, ca în toată marea poezie, de altfel. Loreta Popa, în multe versuri din «Simplu», se îngrijorează de «sănătatea» sufletelor altora și nu numai că oferă lumina unui dialog, dar îi și ascultă pe cei care vor să se apropie de lumina acestor poezii”, a spus Fulgencio Martínez.
Credit foto: Dan Marinescu
De la 18.30, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu 8, a avut loc prezentarea antologiei poeziei românești îngrijite de Dimitris Kanellopoulos (Grecia). Moderatori: Dinu Flămând, Victor Ivanovici.
Credit foto, filmare și montaj: Alex Ursu
Începând cu ora 19.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88, a avut loc o sesiune de lecturi publice cu Carmen-Francesca Banciu (România/Germania), Alexandru Bulucz (România/Germania), Martina Caluori (Elveția, video), Gelu Diaconu (România), Călin-Andrei Mihăilescu (România/Canada), Dumitru Păcuraru (România), Adrian Popescu (România), Radu Sergiu Ruba (România), Arcadie Suceveanu (Republica Moldova), Eugen Suciu (România), János Szántai (România), Ioan T. Morar (România), Nina Vasile (România), Gelu Vlașin (România), George Vulturescu (România). Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.
Ziua a treia a Festivalului Internațional de Poezie București s-a încheiat cu un concert Mircea Tiberian – Nadia Trohin.
Credit foto: Dan Marinescu
Filmare și montaj: Daniel-Paul Ciobanu