1 March 2022 — Evenimente

Ion Creangă, azi | dezbatere inițiată de MNLR la împlinirea a 185 de ani de la nașterea scriitorului român

Muzeul Național al Literaturii Române a marcat, la 1 martie 2022, împlinirea a 185 de ani de la nașterea scriitorului român Ion Creangă printr-o dezbatere organizată în colaborare cu Academia Română, Institutul de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu din Bucureşti și Fundația Națională pentru Știință și Artă.

Invitații la evenimentul moderat de prof. univ. dr. Ioan Cristescu – acad. Eugen Simion (zoom), criticul si istoricul literar Ion Simuț (zoom), Paul Cernat, critic literar, profesor universitar (zoom), Mircea A. Diaconu, critic literar, profesor universitar (zoom), Laura Bădescu, istoric literar (zoom), Mircia Dumitrescu, grafician – au abordat diferite perspective ce țin de actualitatea mesajului scrierilor lui Ion Creangă și de modul în care a fost ilustrat de către artiști precum Constantin Baciu.

Tot la 1 martie, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, a fost vernisată expoziția Ion Creangă a artistului Mircia Dumitrescu, în cadrul căreia artistul a expus ilustrații la poveștile lui Ion Creangă, precum și plăcile din lemn care au stat la baza realizării lucrărilor de grafică, ce au primit Premiul pentru ilustrație în 1970, la Leipzig. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, până la sfârșitul lunii martie.

Dezbaterea dedicată împlinirii a 185 de ani de la nașterea scriitorului român Ion Creangă poate fi urmărită aici: