14 November 2020 — Uncategorized

Mihail Sadoveanu 1880 – 2020

Expoziția  on – line Mihail Sadoveanu  1880 – 2020, propusă de Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu  Academia Română, celebrează 140 de ani de la nașterea marelui scriitor. Expoziția este construită în jurul a 47 de lucrări ale pictorului și scriitorului Eugen Ispir, lucrări care ilustrează  universul sadovenian. Pe lângă acestea, veți mai putea admira cărți sau obiecte personale, precum și piese de mobilier sau costumul de academician al scriitorului. În deschiderea expoziției vă invităm să urmăriți o scurtă intevenție a Acad. Eugen Simion.

Mihail Sadoveanu – povestitor, scriitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român este unul dintre cei mai prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice si de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini de memorialistică. Mihail Sadoveanu, scriitor a cărui receptare a fost umbrită în ultimele decenii de implicarea sa politică, dar și de presupusa arhaicitate a operei sale, rămâne un scriitor plin de surprize, complex, reflexiv și rafinat, trecut prin marile tradiții spirituale ale Orientului și Occidentului, reușind să construiască adevărate hărți ale unor culturi, urmărite în toate detaliile lor.

Eugen Ispir este un pictor român, dar şi scriitor, născut pe meleagurile nemţene, în prima jumătate a secolului trecut. Ispir a fost pictorul care a avut sarcina să panoteze expoziţia din Transnistria, în 1942, atunci fiind simplu soldat terist: „Spre toamna anului 1942, preocupările pentru relansarea vieții artistice a Odessei s-au intensificat și chiar s-au declanșat pregătirile pentru organizarea unui salon oficial. Sarcina panotării lui și-au asumat-o artiștii plastici mobilizați de armată și comisar al viitoarei expoziții a fost desemnat Eugen Ispir, un pictor de o valoare indiscutabilă, astăzi uitat.” – Mihai Pelin – documentar despre Eugen Ispir.