Glisează meniul stânga/dreapta
15 April 2021 — Dezbateri culturale
Invitatul din seara aceasta la „mini-Cafeneaua critică” on-line este poetul, prozatorul și publicistul Nichita Danilov. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
„Nu-ți dai seama că ai fost în pandemie. Te obișnuiești. Acesta este probabil și păcatul nostru, ne obișnuim cu orice și în scurt timp. Ni se pare normal. Și când am trecut prin dictatura comunistă ni se părea aproape normal. Și acum trecem prin același lucru. Nu e normal deloc. Se petrece ceva halucinant. E ca un fel de experiment, happening, performance, la nivel planetar în care noi suntem protagoniștii, dar ne gândim fiecare dintre noi și la cine sunt regizorii, pentru că este o regie în spate, dar și care este ținta acestei pandemii. Nu sunt dintre cei care cred în conspirații, dar și hazardul este un regizor teribil. Noi nu avem toate pârghiile cognitive ca să înțelegem istoria, existența noastră și mai ales existența ca atare în momentul în care noi o trăim. Ne adaptăm, dar nu vedem la o distanță în timp, nu avem o proiecție. Eu cred că virusul este el însuși regizor. Unul invizibil. În jurul acestui virus se învârte întreaga planetă. E o întreagă nebunie ce se întâmplă. Toată economia lumii s-a oprit în loc”, mărturisește Nichita Danilov.
Anul acesta lui Nichita Danilov i-au apărut două cărți. Romanul „Omul din eprubetă”, la Editura Polirom, și „De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă”, la Editura Tracus Arte. „În funcție de impulsuri scriu la mai multe lucruri. Lucrez la o carte, pe care trebuie să o definitivez, despre artiștii plastici ieșeni. E un periplu prin atelierele pictorilor și despre cum i-am perceput. O carte vie în care am căutat să realizez portretele artiștilor plastici. Dacă ei ne fac portrete, de ce nu le-am face și noi, cei care mânuim cuvântul, portrete literare. Dacă e un artist suprarealist, nu-l poți face chiar romantic. Lucrezi cu mijloacele cubiste. Îi prinzi din mai multe unghiuri, dar coerent, trebuie să-i surprinzi și psihologic”, spune poetul.
Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: