18 October 2021 — Dezbateri culturale

„mini-Cafeneaua critică” on-line #74 | Ioan Moldovan și Ion Bogdan Lefter

Invitat astăzi la „mini-Cafeneaua critică” on-line este Ioan Moldovan, poet, eseist, redactor șef al revistei „Familia”. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

„La începutul pandemiei, luciditatea îmi spunea că primejdia e după colt, sau chiar în fața noastră, dar lipsa de experiențe similare mă făcea să nu cred în sinea mea că situația e atât de gravă. Aveam o înțelegere teoretică, intelectuală, lucidă, cetățenească, cum vrem să-i zicem, dar sufletește nu mă puteam încorda într-atât încât să intru într-o conexiune cu situația ca atare. Drept pentru care am tot amânat să mă uit în oglindă și să-mi spun «Da, acesta este adevărul!» Până când n-am mai avut încotro. Cred că mulți dintre noi au procedat la fel. Mulți dintre noi, în inocența noastră, în refuzul de a crede în rău, am procedat similar. Pe urmă, la fața locului, situația a demonstrat că este gravă. Iată, chiar acum când vorbim situația este și mai gravă, pentru că am consumat valurile câte au fost până acum. Am crezut că am scăpat și ce am crezut s-a dovedit eronat. Suntem nevoiți să ne reinstruim, să ne retractăm, să ne reîntoarcem în cazematele, sperăm noi, protectoare, în fața acestei pandemii, dușman unanim (…) Din fericire, suntem dintre cei neatinși de această nenorocire, nici prieteni, nici rude”, mărturisește Ioan Moldovan.

„Eu cred că se va consuma și această mare dramă a omenirii, dar cu mari suferințe și cu mari pierderi. Se pare că așa ne este scris, ca în istorie să vină astfel de valuri care mătură fără nicio rațiune mica noastră planetă. Sunt sigur că va trece. Dar trecerea aceasta este o victorie à la Pirus, o victorie cu răni. Va lăsa cicatrice pentru totdeauna. Cred, în simplitatea mea, că va trece, viața va continua. E cutremurător, deznădăjduitor, e îngrozitor și totuși amestecul acesta de atroce și zbor e în definiția destinului nostru. Oamenii se schimbă încet, încet, mentalul lor, chiar fizicul lor, ființa umană e într-o schimbare. Sigur, nu de azi pe mâine, Umanitatea planetei va fi altfel”, spune Ioan Moldovan.

„mini-Cafeneaua critică” on-line este realizată de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București.

Urmăriți „mini-Cafeneaua critică” on-line aici: