Glisează meniul stânga/dreapta
11 March 2018 — Evenimente
Muzeul Național al Literaturii Române vă așteaptă la un eveniment menit să demonstreze că Poezia este vie. De echinocțiu, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, marți, 20 martie, la ora 18.00, și înainte de Ziua Internaţională a Poeziei, declarată de UNESCO începând din anul 1999 drept o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale, în Mansarda MNLR din Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) va avea loc un happening sinestezic numit „Poezia este vie” la care participă Oana Popa – recitare, Emy Drăgoi – jazz acordeon și Mariana Pachis – sand art.
Evenimentul susține stabilirea unui dialog între poezie şi restul artelor, dar şi promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor. 100 de versuri esențiale din lirica modernă românească, de la Tudor Arghezi și Lucian Blaga la Ana Blandiana, Ion Barbu, Ștefan Augustin Doinaș, Nina Cassian, Gelu Naum, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Ion Minulescu, Adrian Păunescu omagiază 100 de ani de Românie Modernă.
Oana Popa este inițiatoarea și susținătoarea unor proiecte cultural-artistice destinate tinerelor generații precum: Școala de joacă (în satul Piscu/Ciolpani), Ziua iei pentru copii, desfășurată simultan în 26 de țări, Caravana de joacă, un maraton al jocurilor copilăriei „generației cu cheia de gât”, cu participarea deopotrivă a copiilor și părinților, Tabăra de olărit de la Piscu, Cu cartea în fața blocului (Festival de literatură pentru copii).
Mariana Pachis este regizor și scenograf. De numele ei se leagă evenimente importante Festivalul Callatis, DreamFest, Festivalul Filmului Ecologic, dar și producții de televiziune ca „Danutz srl”, „Bravo Bravissimo” – TVR1. Este artist înregistrat de Guinness Book (pentru activitate neîntreruptă timp de 10 ore la – 6 grade) și inventator multiplu patentat. Dintre realizările ei în domeniul teatrului/film de animație în nisip în timp real se numără: momentul artistic de la Vatican dedicat sanctificării Papei Ioan Paul al II-lea, Spectacolul dedicat Centenarului Brâncuși în Madrid, Campania pentru sprijinirea mamelor aflate la lucru în Italia în comunicarea cu copiii rămași în România.
Emy Drăgoi provine dintr-o familie de muzicanți prahoveni. Și-a dovedit geniul interpretativ de la 3 ani, când a reprodus la un mini-acordeon, fără nicio greșeală, piesa „Trurli”, pe care a auzit-o de la bunicul său. Plecat la Paris la doar 20 ani, pentru un contract la cafe-teatru, devine „studentul minune” care-și întrece într-un singur an profesorul de pian, la celebra Academie de jazz Bill Evens. Ajunge rapid să cânte pe scenele importante din Franța și din lume. Primul album solo, „Ballade pour Claudia”, editat de Soft Records, i-a adus titlul de „Artistul Anului 2005 pentru jazz” în Franța, iar albumul „Ethnofonia” a fost distribuit în 34 de țări. Revenit în țară, realizează 10 ediții ale Festivalului Internațional de acordeon („Nopți albe de acordeon”). În ultimii ani poate fi urmărit lunar pe scena TNB, unde realizează coloana sonoră live a spectacolului „Magic National” alături de trei generații de muzicieni din familia sa.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm cu drag!