29 October 2023 — Evenimente

„Poezie și creație” #161 | Gina Pătrașcu și Loreta Popa

Invitată astăzi la „Poezie și creație” este interpreta de muzică ușoară Gina Pătrașcu. În luna octombrie a participat la „Crizantema de Aur”, considerat cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din 1968, iar acest lucru ne-a oferit șansa acestei întâlniri.

Gina Pătrașcu s-a născut în data de 7 martie 1954, la Petroșani, și s-a remarcat pentru prima oară în momentul în care a câștigat concursul „Steaua fără nume”, în anul 1977. În 1983, obține premiul pentru interpretare la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia. A avut angajamente la Ansamblul Doina al Armatei, Ansamblul Rapsodia Română, dar și colaborări cu toate Filarmonicile din țară. În 1979, s-a căsătorit cu actorul Horia Șerbănescu. Au avut o căsnicie frumoasă vreme de 22 de ani, din care s-a născut Ilinca-Draga, fiica lor. După divorț, s-a recăsătorit cu Ștefan Toma, a emigrat în Germania, unde a organizat mai multe manifestări culturale pentru românii stabiliți în Germania, în cadrul cărora au fost invitate multe vedete autohtone ale acelor vremuri. Ștefan Toma, cel de-al doilea soț al artistei, a murit, din nefericire, în 2020.

„Adolescența mi-am petrecut-o între cele două școli la care studiam, Liceul Teoretic din Petrila și Școala Populară de Artă din Petroșani, unde am făcut cinci ani de pian și trei ani de Canto. Îi sunt recunoscătoare mamei mele care m-a susținut din toate puterile să fac muzică. Când s-a născut Ilinca, totul s-a schimbat. Era Sfântul Ilie, de unde și numele ei, Ilinca. Simțeam o fericire imensă. Astăzi sunt mândră de fiica mea, care și-a însușit rapid și firesc valorile pe care noi i le-am sădit în suflet și în conștiință. Realizările sale, a obținut titlul de doctor anul acesta, sunt un exemplu grăitor. De undeva, de sus, Horia o veghează”, mărturisește Gina Pătrașcu.

Filmare și montaj: Dan Marinescu
Credit foto: Dan Marinescu
Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

Photo gallery