22 February 2021 — Evenimente

Poezie și creație | Loreta Popa și Mircea Baniciu

Despre Mircea Baniciu, invitat astăzi la „Poezie și creație”, actrița Rodica Mandache spunea că „era timid, dulce şi frumos atunci, la începuturi. Este unul dintre puternicii cântăreţi care, în clipa când pune piciorul pe scenă, e fericit şi, această fericire care-l inundă, el o transmite mai departe, să fie de folos”.

Mircea Baniciu s-a născut la Timişoara, la 31 iulie 1949. A început să cânte la 7 ani, studiind pianul până la 14 ani, când a hotărât să se apropie de studiul chitarei. Prima apariţie a fost pe scena Teatrului German din Timişoara, unde cânta folk, melodii preluate de la Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, dar şi încercări de compoziţii proprii. „Mă visam atunci, fără să ştiu cum, cântând pe scena unei mari săli de spectacol, iar când visul se termina mă gândeam la cât de departe am nesocotinţa să visez,” spune Mircea Baniciu.

„Mă bate toată lumea la cap să scriu o carte despre Experimentul Baniciu, dar în perioada pandemiei am devenit din ce în ce mai leneș și mai comod. Am reluat câteva idei mai vechi și am încercat să le pun la punct. Am găsit niște versuri foarte frumoase, scrise de niște prieteni din Timișoara și Cluj, toate ducând cumva înspre trecut. Publicul meu, al celor de vârsta mea, este ușor nostalgic și cred că apreciază acest gen de întoarcere în trecut. Mi s-a atras atenția că ar trebui să schimb repertoriul, să mai cânt și altceva. Am cântece pe care le-am scris și nu le-am cântat. În această perioadă le-am reorchestrat și le-am tras în studio, așa că lucrez la al treilea best-off. Îmi pare bine că scopul întâlnirii noastre este poezia. Din păcate găsești din ce în ce mai puține cărți de poezie. Îmi plac poeții contemporani, dar îi caut pe cei care spun o poveste. Mă interesează ca publicul să înțeleagă rapid povestea pe care o cânt pe scenă”, afirmă artistul.

Credit foto: Dan Vatamaniuc

Filmare: Gryg Stoica

Montaj: Daniel-Paul Ciobanu

Proiect coordonat și realizat de Loreta Popa

Urmăriți „Poezie și creație” aici:

 

Photo gallery