7 June 2024 — Evenimente

Ziua Relecturii, ediția a II-a

Muzeul Național al Literaturii Române organizează duminică, 16 iunie 2024, de la ora 19.30, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, a doua ediție a Zilei Relecturii. Inaugurarea acestei sărbători a avut loc în 2023, în contextul zilei în care comemorăm moartea lui Mihai Eminescu și al zilei de naștere a lui Matei Călinescu, precum și al celor 30 de ani de la apariția volumului Rereading de Matei Călinescu, a cărui versiune românească, în traducerea lui Virgil Stanciu, este intitulată A citi, a reciti: Către o poetică a (re)lecturii.

Pe lângă data asociată personalităților lui Mihai Eminescu și Matei Călinescu, evenimentul are la bază ideea valorificării cât mai cuprinzătoare și durabile a experienței relecturii.

Vă invităm la o reflecție care ‒ parafrazând titlul unui articol publicat de Liviu Papadima în Dilema veche, în 2014 ‒ pornește de la întrebările De ce recitim? De ce să recitim?

Discuția va urmări și relația relecturii cu timpul și atenția (inclusiv în contextul efectelor noilor tehnologii și ale mediului online asupra acestor resurse), precum și legăturile dintre relectură și creativitate, inclusiv (re)scriere și traducere. Romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust, în noua traducere românească a lui Cristian Fulaș (7 volume, Editura Cartier, 2022-2024) reprezintă un centru de interes al evenimentului din 16 iunie 2024.

Invitați: Paul Cernat și Cristian Fulaș.

Moderator: Luana Stroe