25 May 2024 — Lansări de carte

„Nina Cassian Centenar – Între noi copiii”

La 100 de ani de la nașterea Ninei Cassian și la zece de la plecarea ei, Muzeul Național al Literaturii Române organizează evenimentul „Nina Cassian Centenar – Între noi copiii”.

Invitate: Carmen Firan, Alice Năstase Buciuta, Cristina Bogdan, Ada Solomon. Amfitrion: Loreta Popa.

„Am luat hotărârea să nu mă despart niciodată
de copilărie, de adolescență, de tinerețe,
ci să-mi trăiesc simultan toate vârstele”
(Nina Cassian –Toate vârstele)

Nina Cassian (1924-2014) a fost poetă, prozatoare, publicistă, muziciană, traducătoare și desenatoare, chemată cu nesaț de toate muzele și către toate artele. Dar probabil că a primit cele mai multe recunoașteri, atât oficiale, cât și neoficiale, ca poetă pentru copii, Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru, Prințul Miorlau, Domnișoara de smântână sau Lizuca uituca înglobând versuri care au intrat în inimile a sute de mii de copii sau părinți. Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru a primit, chiar în anul apariției sale, 1969, Premiul Uniunii Scriitorilor și a fost retipărită de mai multe ori în tiraje semnificative.

În 1974, Nina Cassian a publicat antologia de poezie pentru copii ilustrată cu propriile desene, Între noi copiii, în al cărei Cuvânt înainte a scris: „În această carte, sunt luați de urechi și de mână Prințul Miorlau și Domnișoara de Smântână și, firește, cei doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru, și Animalul Greșit și Elefănțelul Curios și o fabulă cu Critica de jos. Hai să ne jucăm în doi, în trei, cu Pisica de capul ei, de-a uitucii și de-a zevzecii, de-a vulpile și de-a berbecii. Și să fie câte-un joc frumos, și, dacă se poate, cu folos, între noi copiii, an de an, între voi și Nina Cassian.”

Intrarea este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

Photo gallery