9 May 2024 — Evenimente

Noaptea Muzeelor la MNLR, 2024

Sâmbătă, 18 mai 2024, vă invităm la cea de-a XX-a ediție a proiectului Noaptea Muzeelor!

La sediul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu 8, precum și la casele memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române, vă așteptăm cu expoziții, spectacole de teatru, lecturi și multe ateliere pentru copii și familii. Am pregătit pentru fiecare câte o carte pe nevăzute și multe surprize și activități interactive.

Peste 1000 de vizitatori ne trec pragul în fiecare an cu ocazia acestui proiect și se bucură de explorarea expozițiilor de bază și permanente, a expozițiilor temporare organizate la sediile MNLR și de activitățile interactive și evenimentele culturale, la care au acces gratuit.

Partener: Mommy HAI

Evenimente la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8:

Ceainăria MNLR, ora 18.00 – 19.00
Atelier de lectură pentru copii
Atelier de explorare a emoțiilor prin lectură și joc pe baza cărții „Nu sunt supărat”, de Suzanne Lang. Vom interpreta pe roluri dialogul din carte și apoi îi invităm pe cei mici la un board game gigant, unde ei înșiși sunt pionii, și unde vor răspunde diverselor provocări legate de emoții și lumea poveștilor.

Atelierul durează aproximativ 45 de minute și se adresează copiilor de 4-8 ani și numărul maxim de participanți este de 15. Atelierul este facilitat de Asociația Bookisit, organizatoare a primului târg de carte second-hand pentru copii și familii din România.
Coordonatori: Adina Giurgea și Ramona Cantaragiu

Grădina MNLR, ora 18.00
Atelier de improvizație pentru copii cu Marian Răducu

Sala Perpessicius, ora 18.00 – 19.00
Seară de poezie: Nora Iuga în dialog cu Vasile Gribincea

Sala Perpessicius, ora 19.00-20.00
Atelier de poezie ilustrată
Am învățat în școală că, dacă într-un comentariu scrie că elefantul din poezia citită reprezintă o metaforă pentru culoarea portocaliu, atunci ar fi de neconceput să-l percepem verde, sau mai rău… să avem impresia că el este o aluzie la o problemă neadresată. Hai, să uităm comentariile, să citim cu alți ochi poemele noastre preferate, cu ochii însetați după cerneală ai unui nou ilustrator! Să ne afundăm într-o idee, chiar dacă nu e aprobată de critici, să o urmărim în adâncurile propriilor noastre minți și să-i imprimăm conturul pe hârtie. Vă așteptăm cu nerăbdare, indiferent de vârstă, în intervalul 19.00-20.00, să redăruim lumii (sau poate doar nouă) un poem. Atelierul va dura aproximativ o schiță.
Coordonator: Bianca Vlad

Etajul I, ora 19.00 – 20.00
Ora de râs cu Andrei Ungureanu
Știai că dacă prinzi un bou cu un lasou, îl ornezi cu maioneză și spui oh là là în franceză îți iese salata boeuf? Noi nu știam, dar am învățat citind poezii. Și voi puteți. Vă invităm să explorăm poezia pentru copii împreună cu poeziile scrise de Carmen Tiderle!
Vă așteptăm la atelierul „Ora de râs”, pentru copii și familii!

Mansarda MNLR, ora 19.30 – 20.00
Spectacol de teatru: Refacerea vieții
„Refacerea vieții” este o comedie scrisă în anii ´70, de Ion Băieșu, despre un bărbat care decide să se despartă de soție și să se căsătorească rapid cu o tânără cunoscută întâmplător cu o săptămână înainte. Nu e o dramă, deoarece și soția sa cunoscuse un bărbat – coincidență – tot într-un parc. Evident, la discuție, desfășurată – cum alftel? – într-o cârciumă, vor mai participa un avocat lipsit de scrupule și un chelner beat. Personajele par să fi evadat din „Preșul” sau alte scrieri comice ale autorului, preluând verva și inocența stupidă care vor face deliciul publicului. Cum se va termina povestea, vom afla la spectacol. Piesa, deși scrisă acum multe decenii, e mereu actuală.

Distribuția: Georgică – Andrei Necula, Getuța – Isabela Chitoșca, Avocatul – Florin Nan, Gica – Mariangela Coldea, Gigel – Jean Lemne, Ospătarul – Daniel Torje.
Regie și ilustrație muzicală – Radu Băieșu.

Grădina MNLR, ora 21.00 – 22.00
Concert fado Ioana Dichiseanu

Parter și etajul I, ora 21.00

Tur ghidat în cadrul expoziției de bijuterie Who’s that Woman, semnate de Jana și Peter Machata

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu cea de-a 21-a ediție a târgului de bijuterie AUTOR și Ambasada Republicii Slovacia în România, vă invită la un tur ghidat în expoziția de design contemporan „Who’s that Woman”, a artiștilor de bijuterie Jana Machatová și Peter Machata.

Veți avea ocazia să admirați și să aflați informații despre cea mai recentă colecție a Janei Machatová, care abordează universul cusăturilor pentru femei, prezentate în ediția germană a revistei Frauen-Fleiss de la începutul secolului al XX-lea, și despre seria intitulată „Portretul unei doamne”, a artistului Peter Machata, creată prin utilizarea tehnologiilor digitale pentru a imprima realitatea autentică în material (scanarea 3D a mâinilor unei femei reale).

Expoziția este realizată în cadrul târgului AUTOR, lansat în anul 2009, care s-a poziționat de-a lungul celor 20 de ediții ca o platformă inovativă pentru bijuteria contemporană și de artă. AUTOR este o scenă exclusivistă pentru bijuterie contemporană, întâlniri și concepte. Este un spațiu în care atât abordarea funcțională, dar și cea conceptuală fuzionează dând naștere unui nou mod de a înțelege și purta bijuterie.

Coordonator: Monica Morariu
Expoziție organizată în parteneriat cu AUTOR și Ambasada Republicii Slovacia în România

Grădina MNLR, ora 00.00
Invitatul de la miezul nopții – Florin Dumitrescu

Evenimentele care au loc la Casele Memoriale ale MNLR

Pentru a sărbători Noaptea Muzeelor 2024, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, i-am invitat pe actorii Mihai Baranga și Andreea Duță cu piesa de teatru „Flirt”, un spectacol de pantomimă, prezent la festivaluri din străinătate și premiat. Spectacolul va începe la ora 19.30.

Ideea: Mihai Baranga
Scenariul: Andreea Păduraru
Distribuţia: Ioana FLORA şi Mihai BARANGA (actori)
Coregrafia: Andreea Duţă
Sunet şi lumini: Ionuţ Niţulescu

Spectacolul FLIRT este inspirat de cărțile motivaționale care îţi propun tot felul de „reţete garantate” ale succesului la nivel personal, explicând cum să devii fericit(ă) sau să-ţi găseşti sufletul pereche în cinci sau cincizeci de paşi, care te învață cum să te „marketezi” folosind controlul minuţios al respiraţiei, mersului, posturii, sărutului, privirii, luând oamenii ca pe nişte aparate de uz casnic, a căror perioadă de garanţie expiră după… trei ani, apoi sunt reciclaţi pentru o nouă relatie, dacă nu buni de aruncat, anulând orice urmă de romantism, de vreme ce întâmplarea nu mai există, uitând că suntem fiinţe unice, care nu trebuie reduse la CI-uri şi CNP-uri!

Spectacolul FLIRT este o demonstraţie inteligență şi plină de umor că lucrurile pot sta şi altfel. FLIRT a fost prezent la multe festivaluri de teatru din străinătate – între care Cehia, Finlanda, Macedonia, Serbia, Belarus, Spania. A fost distins cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Teatru de la Belgrad şi cu Premiul pentru Cea mai bună actriță – Andreea Păduraru la Festivalul Internaţional de Teatru din Imatra – Finlanda. Este un spectacol complex, care combină mai multe mijloace de expresie ale artei dramatice: dans, voce, pantomimă.

La Anton Pann Memorial House, de la ora 18.00, vă invităm la concertul „Hora din Bătrâni”, muzică interpretată la instrumente din epoca lui Pann.

La Casa memorială „Liviu și Fanny Rebreanu”, începând cu ora 14.00, sunteți așteptați la un tur ghidat despre Povestea de dragoste dintre Fanny și Liviu Rebreanu.

Ion Minulescu and Claudia Millian Memorial House vă invită, începând cu ora 15.00, la un tur ghidat special: Povestea de dragoste dintre Claudia și Ion Minulescu.

Anul acesta, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” dă startul evenimentului „Noaptea Muzeelor” cu un atelier intitulat „Textul meu”, în cadrul căruia invităm copiii să se inspire din simbolurile poeziei lui Bacovia și din morala plină de umor a lui Anton Pann. Poeziile lui Bacovia sună pur și limpede prin glasuri de copil, iar înțelepciunea poveștilor lui Pann amintesc de un secol apus, sărac material, dar bogat sufletește. Evocându-i pe scriitori, în cadrul acestui atelier vom descoperi copii-poeți și copii-scriitori, într-o atmosferă de culoare și lumină. Atelierul este destinat copiilor cu vârste între 6 și 13 ani și va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 11.00-12.30.